[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - 10 малко разпространени факти за вълците
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

10 малко разпространени факти за вълците

10 малко разпространени факти за вълците

Мнениеот iv24 » Вто Май 14, 2013 4:01 pm

Може да се каже, че нито едно животно на земята не е било толкова важно за хората колкото вълка. Те са богове в скандинавската митология, и кърмили Ромул и Рем, основателите на Рим. Най-важното е, че вълкът е бил първото опитомено животно от човека, процес все още останал мистерия, който се случил преди повече от 10 000 години. Те са били нашите най-скъпи приятели и най-страшни врагове, и все пак има още толкова много, което не знаем за тях.

10. Черни вълци.

Изображение

Факт: Черните вълци не са се появили естествено.

През 2008г. проучване в Станфордския Университет установи, че мутацията отговорна за черната козина се среща само при кучетата, така че черните вълци са резултат от чифтосването на сиви вълци и домашни кучета. Мутацията е доминиращ белег, като тъмната коса при хората, и се предава на по-голямата част от потомството. Не е напълно ясно каква е ползата от черната козина на животните; те не са по-успешни ловци, но показват значително по-добър имунитет към определени инфекции. Черните вълци са значително по-разпространени в Северна Америка, отколкото в останалата част на света.

9. Вълк Хибрид

Изображение

Факт: Голям процент от койотите са всъщност вълци хибриди.

В областите, където вълците са били елиминирани до голяма степен, са се появили койоти. През последните години голяма част на населението се е преместила на изток, към крайградските райони и дори големи градове като Ню Йорк и Чикаго. Генетични тестове на 100 койоти, хванати в Мейн разкриха, че 22 от койотите имат вълчо родословие. Койотите-вълци са обикновено по-големи от обикновените койоти, но по-малки от вълците и се смятат за изключително хитри. Те проявяват безстрашие към човешката цивилизация, както койотите, но са запазили инстинкта на ловуване като при вълчата глутница и високото ниво на агресия.

8. Канибализъм

Изображение

Факт: Канибализмът е често срещан при вълците.

Вълците са изключително опортюнистични хищници и не биха пропуснали шанс за хранене. Живеещи в някои от най-суровите терени на земята, понякога са принудени да изяждат болен или ранен член на глутницата, или пък умрял вълк. Вълци, уловени в капани трябва много бързо да бъдат посетени от ловците или ще бъдат разкъсани от други вълци. Когато две глутници се срещнат, те много често влизат в фатална битка, като най-често алфа мъжките биват убивани. Понякога дори биват изяждани от собственото си потомство.

7. Изключително тегло

Изображение

Факт: Най-тежките вълци могат да достигнат до 90 кг.

Колкото по-далеч са от екватора, толкова повече вълците нарастват по размер. Вълците на тропиците обикновено не са по-големи от среден размер куче, но тези на далечния север (Аляска, Канада и Русия) могат да достигнат повече от 54 кг. Най-големият убит вълк в Северна Америка е бил в Аляска през 1939г. и тежал 79 кг. В бившата Украинска съветска социалистическа република бил убит още по-голям вълк с тегло 86 кг. Има непотвърдени сведения за 90 кг.+ екземпляри, вероятно алфа мъжки в райони с постоянно наличие на храна.

6. Вълци с бяс

Изображение

Факт: Вълците с бяс са изключително опасни.

Въпреки че вълците не са главен вектор за бяс, те могат да го прихванат от други видове, като миещи мечки и лисици. За разлика от някои животни, които показват летаргия и дезориентация, вълците почти веднага показват ярост при контакт с болестта. Значителен брой на атаки на хора за свързани с бяс. Такива инциденти намаляват през годините, но все още се случват по няколко всяка година. Въпреки че има лечения за хора ухапани от животни болни от бяс, вълците хапят близо до главата и врата и често вирусът стига до мозъка преди да се потърси медицинска помощ.

5. Вълците в Америка

Изображение

Факт: Много по-малко вероятно е вълците в Америка да нападнат човек отколкото по останалите части на света.

Има много малко проверени сведения за атаки от вълци в САЩ и Канада, но в Европа и Азия вълците са много по-опасни. Исторически сведения показват, че повече от 3000 човека са убити във Франция между 1580 и 1830г. През Средновековието в Европа, специални постройки били изградени по главните пътища за туристи като убежище от скитащите глутници. Вълците в Индия и Русия са също известни с взимането си на човешки жертви. По време на Първата световна война войници от Съюзническите и Централните сили понякога били принуждавани да се бият с гладни вълци, привлечени от миризмата на кръв на бойното поле.

4. Консуматори на кучета


Изображение

Факт: Вълците намират кучетата за вкусни.

Въпреки че са близко свързани (на практика един и същи вид) и могат лесно да се размножават, много вълци смятат кучетата за плячка. В битка дори големите кучета обикновено биват превъзхождани, като вълци със същите размери имат по-големи зъби и по-опустошителна захапка. В Русия, където бездомните кучета са станали сериозен проблем от падането на Съветската империя, са станали важни за храната на вълците. Често вълк настоява кучето да го последва и го води в засада при останалите вълци от глутницата. Само най-големи и яростни пазачи на добитък, като Кавказките овчарки, обикновено имат шанс да се предпазят.

3. Хора в менюто

Изображение

Факт: Черната чума прибавя хората към менюто.

Черната чума, която била опустошителна през Средновековието, може да обясни напрегната динамика между вълци и хора. С трупове натрупвани много по-бързо отколкото могат да се погребат, било съвсем естествено вълците да се събират в краищата на градовете и да пируват с мъртвите. По този начин цели поколения развили вкус към човешкото месо и започнали да виждат хората като плячка. Без съмнение, ужасените, много суеверни хора започнали да си измислят истории, допринасяйки към вече разпространените вярвания за върколаци, вампири и тамасъми.

2. Едра шарка

Изображение

Факт: Едрата шарка също се случила.

Едрата шарка, докарана в Америка от Европейските заселници, имала опустошителен ефект към местните. Без да са имали контакт с болестта в миналото, тяхната имунна система била незащитена и 80-90% от разболелите се умирали. Шведският биолог Питър Калм, изпратен в Америка през 1748г., записва че в периода преди Революционната война едрата шарка била особено опустошителна по източното крайбрежие. Усетили лесна храна, вълците нахлували в Индианските села, изяждали телата и безпомощните болни. Въпреки че много от местното население почитало вълците, също така показвало страх, особено в горските райони, където човек може да ги срещне неочаквано и от близко разстояние.

1. Изяден жив.

Изображение

Факт: Вълците ядат плячката си жива.

Както се съобщава по-горе, вълците ще изядат почти всичко за да останат живи, но тяхната предпочитана храна е големи копитни животни (като елен, лос и сърна). За разлика от мечките и големите котки, вълците нямат анатомично оръжие за бързо убиване на такива големи животни. Те убиват като изтощават жертвата, като цялата глутница хапе жертвата по задницата, смъква се по краката, докато жертвата не падне от изтощение. Започват да се хранят веднага, често дори плячката е още жива за известно време.

Източник: http://listverse.com/2012/04/14/top-10- ... ut-wolves/
Превод: iv24
Аватар
iv24
В пасажа
 
Мнения: 543
Регистриран на: Сря Юли 01, 2009 11:06 am

Re: 10 малко разпространени факти за вълците

Мнениеот zoomaniak » Вто Май 14, 2013 4:47 pm

:ab: Браво за този превод :az:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: 10 малко разпространени факти за вълците

Мнениеот iv24 » Сря Май 15, 2013 12:28 pm

Благодаря. :sunny:
Аватар
iv24
В пасажа
 
Мнения: 543
Регистриран на: Сря Юли 01, 2009 11:06 am

Re: 10 малко разпространени факти за вълците

Мнениеот meri » Сря Май 15, 2013 2:44 pm

Много хубава cтатия. Беше ми интереcна. :sunny:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: 10 малко разпространени факти за вълците

Мнениеот zoomaniak » Сря Май 15, 2013 7:03 pm

Вълците са ми любимите животни - винаги съм смятал, че сме една глутница с един вълк водач. Помня цялата книга за "Маугли - детето от джунглата" как вълците избирали водача си. Как вълците представяли на глутницата новото поколение............ детските ми спомени са пълни с вълчи следи...

А сякаш сърцето ми говори, че съм вълк единак [mood_feelings_hurt.gif]
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: 10 малко разпространени факти за вълците

Мнениеот r_rosen08 » Сря Фев 05, 2014 8:50 pm

мда вълците са интересни!особено тези факти промениха виждането ми върху тях.
Вълнувам се от папагали и рибки!обичам котето си!
Аватар
r_rosen08
Животинче с въпрос
 
Мнения: 49
Регистриран на: Съб Сеп 01, 2012 7:40 pm


Назад към Любопитни факти от Света на животните

cron