[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Torsio ventriculi - Усукване на стомаха при кучето
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Torsio ventriculi - Усукване на стомаха при кучето

Torsio ventriculi - Усукване на стомаха при кучето

Мнениеот meri » Вто Авг 13, 2013 8:59 am

Това винаги се случва неочаквано, и без явни причини.

Torsio ventriculi - усукване на стомаха около кардията от дясно на ляво и отзад -напред. Наблюдава се при кучетата. Възниква при рязко движение на животното, разхлабване или разкъсване на сухожилията. Заболяването се развива бързо, наблюдава се учестен пулс, затруднено дишане, посиняване на лигавиците, болка в областта на стомаха, прогресиращо подуване на стомаха. Сондата се задържа при входа на стомаха. Повръщане и дефекация липсват. Лечението е оперативно.

Остро разширение на стомаха (Dilatatio ventriculi acuta)-
различава се първично и вторично разширение. Първичното възниква в резултат на бързо, обилно и жадно поемане на храна, особено ферментирала или развалена храна.
Вторичното възниква при механична обструкция (непроходимост) на тънките, по-рядко на дебелите черва. Протичането е остро - 14-20 часа.
Пристъпи на колики, понякога повръщане, оригване, учестено дишане, разкъсване на стомаха или диафрагмата, асфиксия, интоксикация, сърдечна недостатъчност.
Вторичното разширение може да се повтори.

Хронично разширение на стомаха (Dilatatio ventriculi chronica )- постоянно увеличеване на обема на стомаха с нарушение на неговите функции. Отбелязва се неспокойство при животното след хранене, намален и извратен апетит, оригване, повръщане, изтощение, постоянен задух, пожълтяване на лигавиците, увеличение обема на корема. Перисталтиката на червата е отслабена. Запекът се редува с диария. Протичането е продължително, възможно е разкъсване на стените на стомаха.

Какво се случва в стомаха при усукване?


РАЗШИРЕНИЕ- УСУКВАНЕ- понякога изпразването на стомаха се забавя. В такъв случай несмляната храна се задържа в стомаха, а попадналите с нея микроорганизми и киселини стомашен сок причиняват отделяне на голям обем газове. Когато газовете не излизат, стомаха много бързо се раздува. Това води до неговото усукване или дори превъртане, което окончателно затваря възможността за движение на газовете.

УСУКВАНЕ- РАЗШИРЕНИЕ- това се случва по-често, когато стомаха е напълнен, дори препълнен с храна. Ако стените са разтегнати и изтощени, ако сухожилията, които трябва да го поддържат също са слаби, при рязко движение или внезапно спиране при бяг, а след това при преобръщане по гръб на кучето по време на сън, стомаха може да се движи и да се обърне. Ако се получи усукване, стомашното съдържание не може да премине в червата и газовете издуват стомаха до невероятни размери.

И в двата случая разтягането на стомаха не е смъртоносно, но във всеки случай в реда на преплитане на червата при усукване могат да се прекъснат съдовете и да спре кръвоснабдяването на сърцето и другите вътрешни органи, което при липса на своевременна помощ може да доведе до смъртен изход. Понякога всичко протича много бързо и с такова явно нарушение на сърдечната дейност, че прилича повече на инфаркт.

Разширението и усукването на стомаха не само причиняват ужасни мъки за кучето, но може да доведат до неговата смърт.

За кучетата, които са оперирани, вероятността от повтаряне значително е намаляла, защото хирургът не само изправя стомаха, но и го закрепва в правилно положение, пришива към коремната стена. В противен случай почти при всички кучета, които са имали усукване, това състояние може да се повтори. При кучета, страдащи от възвратимо, болезненото състояние постепенно става хронично и след време може да премине в смъртоносно опасен стадий. Рискът от усукване се увеличава с възрастта на кучето, особено от 7 до 9 години. Има случаи на усукване във всяка възраст.

Разтягането на стомаха и неговата промяна от нормално положение не винаги водят до остро разширение (подуване), усукване и внезапна смърт на кучето. Разтягането може да причини хронична форма и да стане причина за многогодишно нарушение на храносмилането, постепенно изтощение на кучето, а след това и неговата смърт.

Симптоми (клинични признаци)

Клиничните признаци са мноогообразни и не винаги се забелязват веднага, за това не всеки стопанин може да запоздре усукване на стомаха по-рано от 9-12 часа, което значително намалява вероятността за спасяване на кучето. Симптомите са характерни и за други нарушения- кучето има повърхностно дишане, неспокойно е, лежи, не става, безуспешно се опитва да оригне съдържанието на стомаха, слюнотечението е обилно.

Постепенно състоянието се влошава, кучето отслабва и може дори да изпадне в шок. Венците побеляват, дори стават сиви. Кръвообращението в прегънатите съдове се нарушава и сърдечният дебит намалява до една трета от нормалното, в същото време кръвта препълва далака. Увеличеният далак се подава от лявата страна на тялото, дори може да се напипа. Необичайното разширяване на гръдния кош в областта на последните ребра може да бъде един от явните признаци за настъпване на критична ситуация. Коремът веднага зад ребрата също явно е увеличен. Стената на стомаха става болезнена при допир. Но не винаги стомаха се раздува до такава степен и за човек неспециалист е трудно да открие признаци за разширяване на стомаха и неговото усукване.

При чести позиви за оригване, нежелание в рамките на деня за хранене, стопанинът на кучето трябва да предположи възможността за усукване на стомаха, особено ако кучето е яло преди разходка, пило е жадно вода по време на разходката или е изпитвало стрес.
Такова куче трябва да бъде заведено спешно във вет.клиника за изследване, където има възможност от рентгеново изследване.
Само така може да бъде поставена точна диагноза и да бъде спасен неговият живот.

Диагностика и лечение

Диагнозата се поставя според клиничните признаци и трябва да бъде потвърдена от рентгеново изследване. Интензивната терапия е в намаляване на налягането в стомаха, за да се намали неговото разтягане. Ако стомаха не е усукан, през хранопровода се въвежда сонда за изкарване на газовете. Ако стомаха е усукан, през кожата на кучето странично се поставя специална куха игла, пробива се стената на стомаха и през нея се изпускат газовете.

Хирургът трябва колкото може по-бързо да върне стомаха на място, да пермахне мъртвите участъци и да го закрепи така, че да не може да се усуче отново. Извеждането на газовете от стомаха с помощта на сонда или игла без последваща хирургична корекция на неговото положение води до рецидив в 90% от случаите. Така че намесата на хирурга е задължителна.

Ако помощта закъснее, хирургът може и да не спаси кучето, защото застоя на кръвта в далака и нарушението на кръвоснабдяването в другите вътрешни органи, води до тяхното постепенно некротизиране.
Това е най-честата причина за смъртта на кучето след успешна операция.

Възможни причини и "фактори на риск"

"Правилното хранене" е тема на многобройни изследвания на ветеринарите, биолозите и дори производителите на готови храни. Но тяхното мнение често не съвпада с навиците и убежденията на стопаните, които недоумяват- защо да хранят кучето по 2-3 пъти на ден по малко, когато е по-удобно това да се направи наведнъж.
Много стопани не вярват в опасността на голямото количество овес, пшеница и ечемик в храната на кучетата и се отнасят с подозрение към готовите сухи храни- не може ли толкова силно да набухне в стомаха, че това да бъде опасно за кучето, след като е преяло?

А може би, въпреки указанията на производителя, сухите храни да се накисват предварително?
А не може ли внезапният преход от домашна храна към готова да причини подуване на стомаха?
Те са сигурни, че трябва да хранят само на пода, а други смятат, че купата трябва да бъде поставена на поставка. А кога е по-добре да се разхождаме с кучето? - Много кучета, особено мъжките, явно показват желание веднага да излязат след храна.

За да отговорят на тези и много други въпроси, учените от Университета
Purdue наблюдавали повече от 2000 кучета от пациентите във вет. клиника. Те били разделени на две групи. Към първата се отнасяли кучетата, попаднали в клиниката с подуване и усукване на стомаха. Към втората- кучетата с всички останали причини за посещение при вет. лекар.
В двете групи отбелязали породата, възрастта и теглото на кучетата, състава на храната и режима на хранене, конкретните особености на кучетата(темперамент, характер), данни за здравословното състояние на техните предци, мястото на отглеждане и условията на живот(например, честотата и продължителността на разходките), ваксинирано ли е кучето и предишни поводи за посещение при ветеринар.След анализа на събраните данни д-р Glickman и неговите колеги се опитвали да определят факторите, които могат да повишат риска от усукване и разширение на стомаха. Ето до какви изводи стигнали американските учени и учените от Small Animal Clinic от Университета в Утрехт(Холандия) под ръководството на F.J.van Sluijs успоредно с американците занимаващи се с този проблем.

Наследственост

Въпреки специфичния ген, "носещ отговорност" за това заболяване, не е определена като стабилна генетичната връзка, тъй като вероятността от усукване на стомаха съществено нараства, ако родителите или близките родственици на това куче са били подложени на този недъг.

Темперамент, тип психика

Учените попитали стопаните на кучета, посетили вет.клиника с диагноза "разширение на стомаха" и "усукване на стомаха", дали в продължение на 8 часа не е имало поява на тревожни симптоми, каква ситуация би могла да предизвика стрес в кучето. Оказало се, че съществува определена връзка между стреса и разширението на стомаха- острото разширение на стомаха, а също усукването по-често се случвали при кучетата, които самите стопани нарекли "страхливи", "впечатлителни" или "нервни". Докато доброжелателните, доверчивите и щастливи кучета много рядко се срещали сред пациентите с такава диагноза.

Тегло и телосложение

Според американските учени масивността на кучетата и тяхното телосложение са двата важи фактора, увеличаващи риска от усукване на стомаха. Масивността и "отпуснатостта" предопределят слабостта и навяхванията на сухожилията, не са способни да удържат препълнения стомах в правилно положение. Колкото до телосложението, д-р Glickman и д-р Sluijs смятат, че колко по-дълбок е гръдния кош и колкото по-старо е кучето, толкова е по-голям риска от усукване на стомаха в една и съща порода, при един и същи размер.

Става въпрос за съотношението на дълбочината и ширината на гръдния кош, а също за формата на стомаха, дали той е изваден или свободен. Изследвали почти триста кучета, внимателно измервали тези обемни съотношения и резултатите потвърдили предположението- сред кучетата с много голямо превишаване на гръдния кош на ширината на линията се наблюдават 5-8 пъти повече случаи на патологии, дори в пределите на една и съща порода. Но не всички са съгласни с тази теория. Известни развъдчици на грейхаунд и уипет напомнят за това, че кучетата от тези породи имат много дълбок и относително тесен гръден кош, но при тях много рядко има случаи на усукване на стомаха дори при рязко спиране при високи скорости или при падане на пистата. Работата не е само в дълбочината на гръдния кош, но и в силата на сухожилията, поддържащи стомаха, особено в особеностите на отглеждане и физическото състояние на кучето.

Неправилно хранене на кученцето

Този проблем продължава да занимава учените, защото са открили явна връзка между храненето на кученцата с голям обем евтина храна и честотата на случаите на разширение и усукване на стомаха при тези кучета като възрастни. По-често в стремежа си да икономисват, понякога заради невежеството на развъдчика, отнемането на кученцата от майката означава за тях рязък преход към слабо хранителна и трудно усвояема храна, съдържаща прекалено много груби влакнини- течни супи от зърнени култури, каши от евтини зърнени култури, зеленчуци. Качеството се заменя с количеството. Всекидневното препълване на стомаха на кученцето води до разтягане на неговите стени. Обемът на стомаха се увеличава, апетита нараства. Постепенно стените на стомаха стават отпуснати (атония), лошо се свиват. Кучетата, израснали от такива кученца изяждат много повече, отколкото може да събере нормалния стомах и са основната рискова група по отношение на усукване на стомаха.

Големи прекъсвания в храната

Изследванията са потвърдили, че обилното еднократно хранене по-често води до нарушение работата на стомаха, отколкото храненето на малки порции няколко пъти на ден през целия ден. Д-р Glikman смята, че при еднократно хранене кучето приема прекалено голям обем храна. Ежедневното разтягане може да доведе до отслабване стените на стомаха и да създаде предразположеност за възможно усукване.

Бързане по време на ядене и поглъщане на въздух

Колкото по-бързо яде кучето, толкова повече въздух поглъща заедно с храната. Хранопровода е устроен така, че въздухът не трябва да попада в стомаха. Но учените предполагат, че при някои породи кучета има нарушения в устройството на хранопровода, от което поглъщането на въздуха става възможно. Така че за усукването не винаги е виновна храната или дефект на стомаха.

Нарушение на редовното хранене и разходки

Винаги се е смятало, че най-голямата опасност се крие при куче с пълен стомах при рязко спиране при бяг, при рязък завой, при скок, при падане, и особено падане с преобръщане по гръб. Но изследванията не са го потвърдили, защото почти 60% от кучетата, посетили клиниката по повод разширение и усукване на стомаха, са го получили по-късно вечерта или дори през нощта, по време на сън и спокойно храносмилане на вечерята.

Състав и качество на храната

Както следва да се очаква този фактор се оказал най-значим в създаването на предразположеност на стомаха към усукване. Просто е удивително- вече няколко хилядолетия човек е хранил своите кучета, но грешките и предразсъдъците, буквално тровят живота на кучетата. За мнозина се изяснило, че след като водещите фирми - производители на готовите кучешки храни провели обширни изследвания на процесите на храносмилане при всички семейства кучета, както и при домашните.

Въпросът за състава на диетата бил задължителен при стопаните на тези кучета, които били изследвани от д-р Glickman и неговите сътрудници. Те се интересували дали храненето изключително само със суха кучешка храна провокира предразположеност към усукване на стомаха. Такова било твърдението на повечето стопани.
"Ние навлязохме в областта на сухите храни, защото честотата на усукване рязко нараснала, когато готовите храни бързо завоювали пазара"- казва д-р Glickman.
- Явно нещо се е променило в местообитанието на тези кучета, което е увеличило рискът от заболявания".

Подобно изследване било проведено и в научните центрове на "WALTHAM" (храната "Pedigree"), "PURINA Veterinary Division", "ROYAL CANIN" и други.

Учените няма да отговорят на въпроса "Да бъде или да не бъде" готовата храна, защото това няма смисъл. Те се интересували доколко състава на готовите храни съответства на това, което показва рекламата или пише на опаковката. Изяснило се, че не всички храни, класифицирани като клас "супер-премиум" се издигат над качеството на "премиум", някои храни клас "премиум" повече приличали на фуражи за животни с ценна кожа. Успяли да съберат обширна информация от стопаните, използващи готовите храни. Изяснило се, че солидните фирми със световно име, рядко признават вината си. А нарушенията, ако се случват, по-често се отнасят към храните, произвеждани в други страни по лиценз на известната фирма.

Запомнете- основният признак за добра храна, подходяща именно за вашето куче - обемът на фекалиите явно е по-малък отколкото обемът на изядената размекната храна, а също- плътната консистенция фекалии и липсата на алергични реакции при кучето.

Можем да ругаем готовите храни, можем да им се възхищаваме- но фактът си е факт,- хирурзите, опериращи кучетата със усукан стомах, по-често намират в стомаха непреработени парчета гъста каша или ферментирало желе от овесена каша. Месото и готовата храна се наблюдавали много рядко.
Това наблюдение на учените потвърдили и някои практикуващи ветеринари.

Всички храни - и "домашни" и готови "промишлени"- трябва да отговарят на нуждите на кучетата и техните особености на храносмилане при бившия хищник, толкова различни от нуждите на човешкото храносмилане, а именно:

- Малък обем при висока хранителност(бързо преработване в стомаха, лека усвояемост в червата);

- Правилно съотношение на продуктите от животински и растителн произход (2/3:1/3), намаляване обема на " непреработения остатък", провокиращ процесът на ферментация и газове;

- Достатъчно количество и правилно съотношение в храната на минерални вещества, особено калций и фосфор (Са 1,4: Р 1,0), което е важно не само за поддържане на процесите в костната тъкан, но и за запазване на добър тонус на мускулите и сухожилията, особено при кучетата от средна и старша възраст.

Колкото до последното изискване, възможно е да е неочаквано за много стопани. Всички са свикнали, че на минералния състав на храната обръщат внимание при израстването на кученцето. Но преди повече от 30 год. Ch.S.Woodruff публикувал подробно изследване на тази тема (Pure Bred Dogs, 1-1967).
Ако вземем тази част, която е посветена на обсъжданата тема, трябва да повторим, че минералната недостатъчност в организма влияе значително на биохимичните ракции, протичащи в нервната система и мускулите, а с това на тяхната нормална дейност. Намаляването на нивото на калция в кръвта започва с комплекс признаци на конвулсивното състояние на мускулатурата на стомаха и червата, което може да завърши със препълване на стомаха с газове и да доведе до неговото усукване.

Породна предразположеност

Честотата на случаите на усукване на стомаха при някои породи е по-голяма. Има две рискови групи:
1.Породи с много дълбок гръден кош и "качен" корем;
2.По-тежки породи с по-голям обем на гръдния кош.
Трябва да отбележим, че темата свързана с породите и честотата на случаите на усукване на стомаха се е обсъждала в европейската киноложка литература започвайки от 40-те години(когато готовите храни са били без миризми). Съвсем друга насока на обсъжданията дали още през 1966 год. E.G.Grunbaum и E.Schimke, които обръщали внимание на това, че чрез подбор, преобладаващ в рамките на организираното отглеждане на кучета, под диктата на изискванията на породните стандарти, както и изложбената мода, са се закрепили необикновените диви кучета, и видимо нежелателни варианти на структурата на гръдния кош.

Освен това, има породи, стандартите на които изискват известна масивност, а изложбената мода е довела това до абсурд. Всички тези отклонения водят към отслабване на свързочния апарат, поддържащ стомаха и далака. Най-неприятното е, че такива породни черти постепенно са придобили значение за вродените (наследствени) предразположености към усукване на стомаха.

Случаи на усукване на стомаха са известни не само при големите кучета, това може да се случи и с кучетата от малките или дори породите-джуджета. И въпреки всичко това заболяване по-често се случва при големите породи кучета, с дълбок гръден кош, по-възрастни от 2 год, въпреки че при мъжките това се случва два пъти по-често, отколкото при женските.

Най-подложени на усукване на стомаха породи в 70-80-те години са се смятали: санбернар, немски дог, блъдхаунд, боксер, ирландски вълкодав, немска овчарка, ирландски сетер, дирхаунд, руска хрътка.
От средните и малките: бедлингтън териер, селихем териер, дакел, и всички разновидности пудели.

Съгласно последните американски изследвания породната рискова група се подрежда по следният начин:
1.Немски дог;
2.Санбернар;
3.Ваймаранер;
4.Ирлански сетер;
5.Шотландски сетер;
6.Коли;
7.Пудели;
8.Ирландски вълкодав;
9.Блъдхаунд;
10.Руска хрътка;
11.Английски мастиф;
12.Булмастиф;
13.Акита ину.

Кой ще спаси породата- хирурга или отговорният стопанин

Разбира се, за да се противопоставят действено на тази напаст трябва да се знае причината за нейното възникване. Въпреки че изследванията са започнали в Европа още през 40-те години и особен размах са достигнали в САЩ в средата на 90-те години, резултатите до сега не са много обнадеждаващи.

Американските вет. лекари смятат, че за целите на профилактиката трябва хирургично да се укрепи връзката с коремната стена на стомаха при тези кучета, които още не са имали случай на разширение на стомаха, но според резултатите от изследванията могат да бъдат отнесени към рисковата група. По-рано тази операция задължително е била провеждана само при тези кучета, които са имали подуване(разширение)на стомаха. Сега все по-често корекцията на положението на стомаха се изпълнява заедно с операцията по кастрация. Примерно 3% от американските стопани на догове вече са решили да подложат своите любимци на тази "профилактика". Американският Дог- Клуб до сега не е заявил официално за своята позиция по този въпрос, но е потвърдил, че смята метода на хирургична корекция на положението на стомаха за допустима, тъй като спасява кучетата от смъртоносно опасното усукване. Не само хирургичната намеса е добър изход от ситуацията. Сериозните развъдчици трябва да се намесят в племенната политика, а също с помощта на грамотни и обичащи породата експерти да повлияят на "изложбената мода".

Риск за породите пудел

Съгласно изследванията, проведени от учените, пуделите имат висока ввероятност от заболяването подуване на стомаха през целия живот. Въпреки, че най-голям риск има при много големите пудели, и останалите разновидности не са застраховани от това.

Според P.G.Burnham (Poodle Variety, f-m/1996), стопаните на пудели имат възможност да намалят степента на риска, ако могат;

- Да разделят дневната норма храна на 2-3 хранения;

- Да ограничат скоростта на изяждане на храната и да поставят купите на поставка, за да изключат поглъщане на въздух;

- При хранене с готови храни, да овлажняват сухата храна с топла вода до пълно попиване (15-20 мин, не повече);

- Да не хранят с готови храни и други продукти, съдържащи оцветители за храна;

- Да не хранят със студена храна, взета непосредствено от хладилника, да не дават нищо горещо- вода и храната трябва да бъдат със стайна температура;

- Прибирайки се от разходка да не бързат да хранят кучето- в началото трябва да са сигурни, че неговото дишане е нормално, само след това да дават вода за пиене, колкото желае, а след това когато се успокои оконачателно, да хранят;

- Ако веднага след хранене трябва да излезете, по-добре дайте малко храна и отложете основното хранене, когато се върнете, дори ако това ще увеличи честотата на хранене в този ден;

- Заминавайки за дълго и оставяйки кучето при някой друг, трябва да напишете всичко подробно- каква храна и кога трябва да се дава, да контролирате по телефона изпълнението на вашите указания;

- Заминавайки с кучето, не го храните преди пътуването, а по пътя само малко ще го поите; по-късно можете да го нахраните, когато спрете, на малки порции и само след като кучето се успокои и свикне към движението;

- Старайте се да държите възрастното куче в добра физическа форма- отпуснатото старо куче е подложено на голям риск от усукване на стомаха;

- Ако вашето куче има хронични нарушения на апетита или храносмилането, трябва да откриете причините и да ги отстраните, иначе рискът от усукване на стомаха силно се повишава;

- Да избягвате възторжените срещи, когато се прибирате, ако кучето се е хранило преди това, не трябва веднага след храна да устройвате шумно посрещане или да го изеждате на разходка свободно, но изведено на каишка с малка физическа активност за кратко- няма да попречи;

- Да държите готови адсорбиращи препарати (активен въглен, например), да се посъветвате с ветеринар, какво да давате на кучето, ако забележите излишно газообразуване.

Основни признаци на усукване/подуване:

1.Внезапни симптоми на лошо самочувствие- сдържано или повърхностно дишане, задух, странна скована поза, внимателни движения и безпокойство.

2.Силно слюнотечение, безполезни опити да оригване, безпокойство, заменящо се със сънливост и апатия.

3.Разширение в областта на последните ребра, а след това стомаха. Болезненост на стомаха при палпация, характерен "барабанен" отзвук при докосване.

Първа помощ

Своевременното оказване на помощ може да спаси живота на вашето куче.

- Първото спешно мероприятие е пункция на стомаха. През кожата на кучето се поставя специална куха игла, с нея се пробива стената на стомаха и се изпускат газовете.
Внимателното премахване на налягането може да предоврати усукването, а и при кучето ще има само разширение.

- За поддържане на кардио-пулмоналната дейност подкожно се въвежда emitsidin, sulfokamfokain.

- Интрамускулно или подкожно се прави инжекция с аналгетик(но-шпа+аналгин,спазмалгон) дексаметазон за предовратяване на след шоковите усложнения, гентамицин.

Как се поставя правилно инжекцията:

- Определя се мястото на последното ребро от лявата страна(стомахът е разположен от лявата страна в коремната кухина под последното ребро).

Изображение

- Свалете защитното капаче на иглата.

- Здраво хванете тъпия край на иглата и с бързо движение направете убождане в корема на кучето от лявата страна зад последното ребро. Измерете назад от ребрата на около 2-3 см с пръст, посоката на иглата зависи от позицията на животното. Иглата се въвежда под ъгъл леко нагоре, перпендикулярно към дъното.

Изображение

1.Разширения стомах.
2.Мястото на инжектиране.

Изображение
Стомах в нормално състояние

- Газовете веднага започват да излизат през иглата. Газовете могат да излизат под голямо налягане, за това с пръст покриваме края на иглата, спускаме бавно.

- Кучето изпитва толкова силна болка от подуването, че няма да забележи болката от инжектирането. Провеждайки манипулацията, помнете, че тази процедура може да спаси живота на кучето.

- Веднага закарайте кучето при ветеринар, ако има възможност без да изваждате иглата.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Изображение

http://www.latin.ru/
http://www.berndog.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Torsio ventriculi - Усукване на стомаха при кучето

Мнениеот meri » Вто Авг 13, 2013 9:09 am

Като стопанин на куче починало от същото заболяване, искам да ви кажа следното: веднага водете кучето на лекар, изобщо не чакайте.
Аз заведох моето навреме,но за жалост почина от вътрешните разкъсвания, не можаха да го спасят.
Никога не подценявайте правилното хранене, качеството на храната,разхождане и посещението при ветеринар.
Болките, които изпитва кучето и кошмара,който преживяваме и ние и то....не може да се опише.
Знам само, че беше страшно. А дори нямаше порода.....което сигурно не е от голямо значение, дори не беше с голям гръден кош, нито много едро куче.Така че, при всяко едно куче може да се получи, без значение от големината и теглото му.Пазете си кучетата и при най-малкото подозрение за нещо нередно веднага посетете ветеринаря си.Не чакайте да мине....това не минава, никога.
Моето куче вече беше в шок, дори не можа да дочака операцията.
Никога няма да забравя моя Бари. [mood_feelings_hurt.gif]
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Torsio ventriculi - Усукване на стомаха при кучето

Мнениеот simona623 » Вто Авг 13, 2013 10:52 am

Напоследък много се интересувам от това превъртане на стомаха. При моя има риск това да се случи някога (особено, ако не го предпазвам), според ветеринар. Опитвам се да спазвам това за храненето поне 40 минути преди или след разходка. Напоследък не иска да яде сутрин, а заради това повръща. Повръща бяла или жълта пяна. Казаха ми, че при повръщане риска от превъртане се увеличава. Ще видим как да го накарам да яде поне малко сутрин, но всички мислят, че отказва заради жегите. Наистина това време не му влияе много добре, по-добре се чувства през зимата.
Аватар
simona623
В стадото
 
Мнения: 81
Регистриран на: Нед Дек 16, 2012 9:08 pm

Re: Torsio ventriculi - Усукване на стомаха при кучето

Мнениеот meri » Вто Авг 13, 2013 10:57 am

Вероятно не е от жегите, направи му изследвания на стомаха.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кучета