[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Какарики и продължителност на светлинния ден
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Какарики и продължителност на светлинния ден

Какарики и продължителност на светлинния ден

Мнениеот meri » Пет Юли 14, 2017 11:47 am

Размножаването при папагалите протича под въздействието на хормоните на задния дял на хипофизата. Хипофизата се намира под контрола на хипоталамуса, затова началото на репродуктивният период е свързан с функциите на нервната система, което непряко зависи от външните дразнители. Първо място сред тези дразнители принадлежи на светлината, по-точно на продължителността на фотопериода, т.е. светлинния ден.

За съжаление при домашното отглеждане на какарики дневния режим не винаги се има предвид, особено от неопитните стопани. Много често има случаи, когато папагала става заедно със слънцето и бодърствува до късно вечер, продължено от изкуственото осветление. По този начин неговият "ден" може да продължи до 16-18 часа. Но хипофизата не може да се излъже. Полова зрелост какарики достигат към година, а "преходната възраст" при тях започва на 4-6 месеца.

Под въздействието на дългия светлинен ден при птиците започват активно да се произвеждат полови хормони. В случая с мъжкия увеличеното ниво на тестостерон в кръвта може да предизвика демонстрация на полово поведение. Мъжкия става креслив, шумен, започва често да изпълнява ритуалния "мъжки" танц, усърдно храни различни предмети, чифтосва се с кацалките.
Тестостеронът също така го прави по-агресивен: той започва по-често да се бие с другите птици (ако има такива), и дори напада стопанина си. Не са редки случаите, когато мъжкия под въздействието на нарасналото ниво на половите хормони започва да напада един или няколко члена от семейството: пикира в лицето, до кръв хапе ръцете и другите части на тялото. Някои са агресивни само в своята клетка, други атакуват и на разходка. Често стопанина се оказва неподготвен за такава ситуация и реагира неправилно на агресията на папагала (крещи, размахва ръце, опитва се "да отвърне на удара"). Това често води до укрепване на агресивното поведение на мъжкия папагал, което в бъдеще става източник на постоянен проблем за неговия стопанин.

Понякога проблема с агресията на мъжкия се решава чрез закупуване на женска, върху която той може да пренесе своя хормонален плам. Но има много случаи, когато с появата на партньора агресията към човека не преминава, а напротив, още повече се усилва: мъжкия с удвоен плам защитава това, което смята за тяхна общо гнездова територия с женската (в неговите представи може да влиза не само тяхната клетка, но цялото пространство в жилището).

В случая с женската, отглеждането на дълъг светлинен ден води до това, че под въздействието на усиленото производство на гонадотропни хормони цялата част на нейната полова система значително се увеличава на размер. Тя започва активно да призовава мъжкия за чифтосване, заемайки характерна поза и издавайки призивно гукане; настойчиво изследва стаята, търси скрити ъгли, според нейната представа, подходящи за гнездо.

Женската призовава мъжкия
https://www.mybirds.ru/upload/medialibr ... D0%B51.jpg

Ако стопанина гледа на такова поведение "през пръсти", то женската започва да устройва намереното място, запълва го с "гнездови материал". за което гризе хартия, дърво и всичко, което попадне под нейния клюн. Междувременно фоликулите в нейните яйчници "съзряват", превръщат се в яйцеклетки. Яйцето се освобождава от яйчника и попада в отворената "фуния" на яйцепровода, откъдето започва своето пътешествие към матката, постепенно "обраствайки" с протеинова обвивка и богата на калций черупка. Тук протича неговото оплождане от спермата във фалопиевата тръба, ако женската живее в двойка, ако не, яйцето остава неоплодено. При какарики пътя на яйцето от яйчника до гнездото отнема 48 часа. И- стопанина неочаквано открива на дъното на клетката яйце.

https://www.mybirds.ru/upload/medialibr ... D0%BE1.jpg

Едно яйце може да прерасне в десетки, дори и повече, а ако не вземете мерки, епизодичното снасяне може да премине в хронично. Снасянето на яйца изтощава организма на женската и увеличава риска от патологии дори смърт. Затова е нежелателно да допускате този процес, главен инициатор на което е удължения или ненормиран светлинен ден.

За да сведете до минимум вероятността от възникването на такива проблеми, като агресия и нежелателно снасяне на яйца, първоначално трябва да установите съкратен светлинен ден с продължителност не по-малко от 12 часа на ден. Покривайте клетката с тъмна тъкан от естествени влакна, изкуствено продължавайте нощта на птицата(покривалото трябва добре да пропуска въздух и редовно да се пере). Старайте се да откривате и покривате птицата в точно установено време на деня. Резките колебания на дневния режим са нежелателни. Режимът е удобно да се регулира със специални таймери.

Не трябва да нарушавате светлинния ден на птиците с допълнително покриване през деня. В природата слънцето никога не изгрява два или три пъти на ден. Какарики могат периодично да почиват през деня, и за това не им е необходима допълнителна тъмнина. Разпокъсания светлинен ден дезориентира организма на папагала и неговата хормонална система. Важно е не количеството разпръснати часове, проведени от птиците в тъмнина, а непрекъснатата продължителност и естественото редуване на ден и нощ. Става въпрос не за това, че птицата непременно трябва да спи през цялото тъмно време на деня. Именно периодичността на смяната на изгрев и залез определя работата на биологичния часовник на организма на папагала, осигурявайки покой или, напротив, активизиране на неговите полови хормони.

Оптимална за отглеждане на какарики е продължителността на светлинния ден 11-11,5 часа, но за някои птици трябва да се избере индивидуален режим. Има женски, упорито снасящи и при 10 часа светлина, и в тези периоди трябва да намалявате светлинния ден до 8,5- 8 часа. Следете за поведението на птицата: като правило птицата ясно "сигнализира" за активизирането на гнездови мисли дълго преди яйцето да се окаже снесено.

Увеличаването на светлинния ден(плавно, по 15 минути на ден) влиза в пред гнездовата подготовка, когато двойката осъзнато се подготвя за развъждане. Ако гнезденето не е планирано, не трябва да се удължава денят.

По този начин, спазването на светлинния режим е една от ключовите основи на успешното отглеждане на какарики.

Няколко допълнителни съвета за предовратяване на проблемите, свързани с половото поведение на какарики:

1.Не галете женската по време на призив: такова погалване се възприема от птицата като сексуално ухажване на партньора и я стимулира за снасяне на яйца. Периодичните призиви за чифтосване с мъжкия, който може да се окаже на нейна територия, е нормално поведение на здравата женска, достигнала полова зрелост. При правилен дневен режим такова поведение не изисква корекция. Но не трябва и изкуствено да подбуждате стремежа на женската да утоли половия си инстинкт с ненужни докосвания.

2.При отглеждане на какарики е прието да се използва пълнител на дъното на клетката за поощряване на природната склонност на тези папагали да копаят субстрата, което спомага естественото изтриване на ноктите, а също подобрява хигиената на клетката. Но някои женски могат да възприемат пълнителя като гнездови материал и да се опитват да устроят гнездо в него. В случай, ако женската търси начин да гнезди в пълнителя, по-добре не го използвайте.

3.Огледало и други отразяващи повърхности също могат да провокират и при птиците от двата пола гнездови инстинкти. Някои какарики са равнодушни към огледалото, но мнозина започват активно да общуват с отражението, възприемайки го първоначално за "компания", а след това и за полов партньор. Мъжкия започва активно да храни "птичката" в огледалото, женските застават пред него в призивна поза. За избягване на провокации не давайте огледало на птиците, а също се погрижете за това, тя да контактува колкото може по-малко с любими отразяващи повърхности в нейното обитание.

4.Отглеждайки мъжки папагал какарики, не пренебрегвайте възможността за агресивно поведение в бъдеще. Не би било правилно да се свързва агресията само с едно хормонално ниво при папагала, въпреки че това действително е мощен фактор. Но, поведението на птицата също е тясно свързано със системата на установените отношения между нея и другите обитатели на дома. Затова е много важно първоначално да се установят доверителни, дружески отношения с птицата, построени в същото време на твърда йерархия, глава на която е стопанина, а не папагала. Заемащите подчинено положение в "стадото", мъжките са по-малко склонни да проявяват агресия, отколкото тези от тях, които претендират за лидерство.

Използвайки системата за положително поощрение(даване на лакомство, похвала, одобрителна интонация в гласа) приучете птицата да изпълнява обикновени команди, например, да се връща в клетката по команда. Папагала също трябва да знае значението на командата "Не". Бъдете готови оперативно да пресечете най-ранните опити за агресия, за да не я закрепите в поведението на папагала(ще отбележим, че мирното "погризване" на ръката на стопанина, понякога доста чувствително, не трябва да се класифицира като агресия, към тази игра са склонни всички какарики, които не се страхуват от ръцете- и мъжки, и женски. Когато какарики наистина започне да атакува, стремейки се да причини болка, неговата агресия с нищо не може да се сбърка). Никога не крещете на папагала и не го бийте; единственият вид наказание може да бъде принудителното по-ранно връщане в клетката и лишаване от общуване със стопанина при всякакви нежелателни прояви в неговото поведение.

Има наблюдение, че мъжките какарики, живеещи в двойка или в ято птици, дори с други видове(например, заедно с корели, вълнисти папагали), са по-малко склонни да проявяват агресия към хората, отколкото тези, които се отглеждат сами. Най-злобните "агресори" се получават от подрастващите ръчни пиленца или бивши храненици, не знаещи страх пред човека, ориентирани от единичното отглеждане изключително от общуването със стопанина. Те привикват да делят своите емоции с единственото за тях достъпно живо същество-човека, както положителните емоции, така и отрицателните. При неспазване на светлинния режим и другите условия на правилно отглеждане бушуващите им полови хормони могат доведат до неконтролируеми пристъпи на агресия, насочени към стопанина. Не се заблуждавайте от малкия размер на клюна- при желание може да причини големи щети. Във всеки случай злобно настроения папагал не подхожда за семеен любимец, затова не трябва да докарвате до такова състояние стимулирането на неговите хормони.

5.Независимо от пола на птиците, какарики се отглежда в просторна клетка или волиера(не по-малко от 80х70х40 см за един, но колкото е по-просторно, толкова по-добре). Техният подвижен темперамент изисква много движение. Предоставете играчки на папагали, за да занимават ума и клюна му. Предоставете много време за разходки и полети, за да има възможност в активното движение да отнеме статичното напрежение, да изразходва енергия, да се уморява. В полезрението на птиците не трябва да има места, напомнящи на гнездо и способни да наведат гнездови мисли.

6.Хранително изобилие, наличие на протеинова храна(варено яйце, хранителни насекоми, извара, бобови в големи количества), мека храна(каши), храни, богати на вит.Е(кълнове), мазнини(ядки, слънчогледови семки, шафран, сусам и др.) могат също да провокират активно полово поведение. Трябва по метода на опита да изчислите дажбата на храната, изяждана от птиците за ден, и да не я превишавате. Това не означава, че трябва да карате папагала да гладува, но трябва да разберете, че прекалено голямото количество храна в природата- е признак за гнездови сезон и може да подтикне папагалите към размножаване.

Започналото нежелателно снасяне на женската може да се прекрати с намаляване на светлинния ден и намаляването на количеството храна, временно преминавайки към по-бедна на протеини и мазнини диета, с акцент върху нискокалорична растителна храна: зеленчуци, зеленина, плодове и горски плодове.
По същия начин се постъпва и с агресивния мъжки, заедно с други мерки по превключване на вниманието на птиците в зоната на "не гнездови" интереси.

https://www.mybirds.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves

cron